Friday 18 March 2011

Lamb shepherds pie

Cảm ơn mọi người hỏi thăm, đồng chí therapist 6 kênh bắt tập nhiều quá nên cơ thể mạnh lên lại rồi, sức khỏe khá hơn vì phải tập Yoga và lưng bớt đau vì lưng phải thiệt thẳng khi xuống tấn. Hôm qua lên FB với bạn hắn bảo nhồi mask potato nên ròm hỏi 2 con muốn ăn gì với mash potato, hai thằng ấy bảo hồi trước đi học trường Anh họ cho ăn shepherds pie, giờ mẹ làm cho ăn đi. Ây da cái gì chứ pie là ghét lắm nhen, vì phải nhồi ủ bột thế nhưng đúng là "hai lúa" vì món này chả phải là pie bằng bột mà pie bằng mash potato. Hì hục làm xong 3 mẹ con dứt sạch, anh Đăng bảo mai ăn nữa được không, hay lasagna cũng được.

Lamb bên đây không có hôi nên ăn rất dễ và mình chọn loại thịt nào mình thích trong quầy tươi, và họ xay cho mình luôn.


Dĩa này cho Tú



Cách làm ở đây http://www.jamieoliver.com/foodwise/article-view.php?id=1541

Ingredients

500g lean Lamb mince meat
1 clove garlic chopped
olive oil
salt
pepper
1 cup of petit pois (frozen works)
1 large onion chopped
3 decent sized carrots, chopped
chopped mushrooms - to taste
1 decent sized sweet potato
4 decent sized white potatoes
basil - add according to your taste
2 tbl spoons gravy granules
lamb stock cube
splash worcester sauce
knob of butter
splash semi skimmed milk
handful breadcrumbs



Method

My first recipie post.... my favourite winter dish!

Cooking time - 40 minutes

Chop the potatos into chunks and rinse in cold water until water runs clear to remove startch, then put on the heat, once boiling, add salt and leave to boil until soft for about 30 minutes.

Pre heat oven to 190c / Gas mark 5

Heat 1 - 2 tbl spoons olive oil gently in a pan and add in onions and garlic - fry off for 3-4 minutes until they start to brown whilst doing this part boil the carrots (about 10 min)

Add the lamb mince to the onions and add salt and pepper. Crumble the lamb stock cube into the pan, add basil according to taste.

Fry off until lamb is browned and then add the peas and mushrooms. 

Drain off the carrots and add them. Add 2 tbl spoons gravy granules into the pan and a little water.

Add a good splash of worcester sauce - this is the key ingredient
stir well and leave on a low light to cook, taste and add more seasoning if needed.

Drain the potatoes and add a knob of butter to the pan, add milk if you want to change the consistency and mash until smooth.

Place the lamb into an oven proof dish and place the mashed potato over the top, smooth over until lamb is covered - use a of a fork to decorate the mash.

Sprinkle with breadcrumbs

Bake in the oven for a further 10 minutes..

Serve with a good portion of broccoli or savoy cabbage in butter with a splash of worcester sauce to taste.